Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) heeft in 2014 bekend gemaakt wat u als werkgever wel en niet mag doen als het gaat om het natrekken van sollicitanten en werknemers. Ook de privacyrechten van werknemers zijn op een rij gezet. Na invoering van de AVG geldt dit nog steeds. De belangrijkste punten:

  • Als u uw sollicitanten wil screenen (er staat niet bij wat het CBP precies onder screening verstaat maar we nemen maar aan dat het bellen van (ex-)werkgevers en het controleren van diploma’s er ook onder valt) dan moet u de sollicitant hierover informeren. Bijvoorbeeld in de vacaturetekst. Nu is dat sowieso een goed idee want het werpt een mooie drempel op tegen het “opleuken van CV’s” wat tegenwoordig steeds meer gebeurt.
  • Laat de gezondheid van de sollicitant buiten de screening. Dus u mag de (ex-)werkgevers van de sollicitant niet naar het ziekteverzuim vragen!
  • U mag het privégebruik van e-mail en internet tijdens het werk niet volledig verbieden. Maar er wel regels voor opstellen en dat is dus zeker aan te bevelen.
  • Wat uw werknemers op sociale media doen mag u alleen controleren als u daar een legitieme reden voor heeft. Mijn advies: controleer niet wat uw werknemers doen maar kijk regelmatig of er op sociale media over uw bedrijf geschreven wordt. Is het dan een werknemer die dat doet dan heeft u meteen uw legitieme reden.

Kunt u wel wat hulp of advies gebruiken bij het opstellen van uw privacy-beleid? Bel gerust: 06-50598271.